ВООЗ визнала підсолоджувач з Coca-Cola, Pepsi та Sprite – «аспартам» канцерогеном, що викликає рак

У результаті роботи двох окремих груп експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), одна з яких відзначає, чи є якісь докази того, що речовина становить потенційну небезпеку, а інша оцінює, наскільки реальний ризик ця речовина становить у житті, було прийнято рішення, що підсолоджувач аспартам є “можливим канцерогеном”.

Аспартам – один з найпопулярніших у світі підсолоджувачів, який використовується в продуктах від дієтичних газованих напоїв Coca-Cola до жувальної гумки Mars Extra.

На пресконференції, що передувала оголошенню, керівник відділу харчування ВООЗ Франческо Бранка запропонував споживачам, які зважують вибір напоїв, не брати до уваги ні аспартам, ні підсолоджувачі.

“Якщо споживачі стоять перед вибором, чи пити колу з підсолоджувачами, чи з цукром, я вважаю, що слід розглянути третій варіант – замість цього пити воду”, – сказав Бранка.

У своїй першій заяві щодо цієї добавки, Міжнародне агентство з вивчення раку, що базується в Ліоні, Франція, заявило, що аспартам є “можливим канцерогеном”. Така класифікація означає, що є обмежені докази того, що речовина може викликати рак.

Вона не враховує, скільки людина повинна споживати, щоб потрапити в групу ризику, що розглядається окремою групою експертів – Об’єднаним комітетом з харчових добавок (JECFA) ВООЗ та Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, що базується в Женеві.

Після проведення власного всебічного аналізу JECFA заявила в п’ятницю, що не має переконливих доказів шкоди, спричиненої аспартамом, і продовжує рекомендувати людям утримувати рівень споживання аспартаму на рівні нижче 40 мг/кг на день. JECFA вперше встановила цей рівень у 1981 році, і регуляторні органи в усьому світі мають подібні рекомендації для свого населення.

За даними ВООЗ, чинні рівні споживання означають, що, наприклад, людина вагою 60-70 кг повинна випивати понад 9-14 банок газованої води на день, щоб перевищити норму, виходячи з середнього вмісту аспартаму в напоях – приблизно в 10 разів більше, ніж споживає більшість людей.

“Наші результати не вказують на те, що епізодичне споживання може становити ризик для більшості споживачів”, – зазначив Бранка.

Найджел Броктон, віцепрезидент з досліджень Американського інституту дослідження раку, сказав, що він очікує, що дослідження аспартаму будуть проводитися у формі великих обсерваційних досліджень, які враховуватимуть будь-яке споживання аспартаму.

Деякі лікарі висловили занепокоєння, що нова класифікація “можливого канцерогену” може схилити споживачів дієтичної газованої води до переходу на калорійні цукрові напої.

Джерело: UNN

Залиште свій коментар